De nieuwe Europese richtlijn

PSD2


Wellicht hebt u wel al van PSD2 gehoord, maar wat betekent het nu precies? PSD2 staat voor 'Payment Services Directive II' en is de nieuwe Europese richtlijn voor de betaalmarkt en betalingsdiensten. Deze richtlijn heeft impact op u als consument, maar ook op bedrijven, banken en betalingsinstellingen en heeft als doel de technologische evoluties in de Europese betaalmarkt te stroomlijnen. Maar welke impact heeft PSD2 nu op uw dagelijkse bankzaken? Hieronder helpen we u op weg.

Wat betekent PSD2 voor u?


 1. Online winkelen wordt veiliger dankzij de zogenaamde 'sterke klantauthenticatie'. Dat wil zeggen dat wanneer u iets koopt op een webshop binnen de EU, u vaker en beter uw identiteit zal moeten bewijzen. Dat geldt zowel voor aankopen met een debetkaart, als met een kredietkaart en smartphone.

  Meestal zal u op twee verschillende manieren uw identiteit moeten bewijzen:
  • Via iets dat u weet (bv. uw pincode)
  • Via iets dat u bezit (bv. uw smartphone)
  • Via iets dat u eigen is (bv. een vingerafdruk)
  Er zal u dan bijvoorbeeld gevraagd worden om via uw smartphone de betaling te bevestigen met uw vingerafdruk.
 2. Dankzij PSD2 kan u al uw betaalrekeningen bij verschillende banken in één overzicht raadplegen. Zo kan u bijvoorbeeld uw zichtrekeningen bij andere Belgische banken toevoegen in eb online, onze gratis dienst internetbankieren.

  Dat wil zeggen dat u in eb online zowel al uw Europabank-rekeningen kan beheren, als het saldo en de historiek van uw externe zichtrekeningen kan raadplegen. Handig, toch?
 3. Uw rekening- en betaalgegevens worden enkel met een derde partij gedeeld als u dat zelf wil. Het toevoegen van een externe rekening in eb online bijvoorbeeld gebeurt nooit automatisch of op initiatief van Europabank of een derde partij. U hebt zélf de keuze of u dit wil en u kan de toegang tot externe rekeningen altijd intrekken.

Meer info over PSD2


PSD2 voor consumenten

Wil u meer weten over de werking van PSD2 en welke voordelen u dit oplevert, lees er dan meer over op de website van Febelfin, de Belgische bankenfederatie.

PSD2 voor ontwikkelaars

Bent u een ontwikkelaar en wil u connecteren met de API van Europabank? Ga dan naar onze developer portal en volg verder de instructies.

We staan klaar om u te helpen


Stel een vraag
Maak een afspraak
Contacteer mij