Professionele kredieten: een overzicht

Investeren in uw zaak? Kies dan het gepaste krediet


U hebt de knoop doorgehakt: u wil uw bedrijf verder laten groeien en bijkomend investeren. Natuurlijk weet u ook al hoe u dat wil doen, zoals door een pand aan te kopen, een nieuwe inrichting aan te schaffen of een tweedehands bedrijfswagen te bestellen. Maar weet u ook al hoe u deze investering kan financieren?

Als zelfstandige of ondernemer hebt u verschillende financieringsmogelijkheden. Wij zetten er drie op een rijtje: het investeringskrediet, de financiële leasing en renting. Welke formule past bij welke investering en situatie, en wat zijn de voor- en nadelen van elke kredietvorm? We helpen u verder zodat u de gepaste keuze kan maken.

Investeringskrediet: een zakelijke lening voor diverse doeleinden

Een investeringskrediet of zakenkrediet is een klassieke financiering die voor uiteenlopende doelen aangewend kan worden. Denk maar aan de aankoop van een pand of een wagen, de inrichting van uw winkel of de aankoop van materialen. U wordt de volle eigenaar van het goed en betaalt zelf de volledige som. De bank leent u dit bedrag en helpt u zo het goed te financieren.

Een investeringskrediet loopt meestal op middellange of lange termijn. Op basis van het ontleende bedrag kan er eventueel gekozen worden om een investeringskrediet met een hypothecaire waarborg aan te gaan. De rentevoet van het investeringskrediet hangt af van diverse factoren, zoals de looptijd, het ontleende bedrag en het doel van het krediet. U betaalt het krediet maandelijks af volgens een vaste aflossingstabel. Een investeringskrediet wordt boekhoudkundig op de balans verwerkt: activeren en afschrijven. De interesten zijn fiscaal aftrekbaar.

Bovendien kan u met een investeringskrediet niet alleen roerende en onroerende goederen aanschaffen, maar bv. ook vakantiegelden, eindejaarspremies, sociale- en fiscale schulden betalen of uw bestaande kredieten hergroeperen.

Financiële leasing: een extra kredietbron voor bijna alle roerende goederen

Een financiële leasing is een speciale vorm van een huurcontract. U kiest zelf het goed en de leverancier. De bank koopt het goed aan en vervolledigt bovendien alle administratie. De bank is juridisch eigenaar van het goed, maar u hebt het gebruiksrecht. Financiële leasing kan aangewend worden voor de aankoop van rollend materieel zoals wagens (personen-, bestel- en vrachtwagens), maar ook kasregisters, winkelinrichtingen, computermateriaal ... En dat zowel nieuw als tweedehands, en bovendien ook voor kleinere bedragen (vanaf 1.250 euro).

De looptijd van de leasing is afhankelijk van de economische levensduur van het goed. Op het einde van het leasingcontract hebt u de mogelijkheid om het goed aan te kopen aan een vooraf afgesproken prijs. Deze restwaarde of residuwaarde bedraagt meestal 5% van de oorspronkelijke kostprijs van het goed.

Een leasing wordt op de balans verwerkt: activeren en afschrijven. De interesten zijn fiscaal aftrekbaar. Uw leencapaciteit wordt niet aangetast en uw kredietlijnen blijven vrij voor eventuele andere investeringen of kosten. De leasingmaatschappij betaalt de btw bij aankoop van het goed. U betaalt btw op de periodieke huurfacturen en geniet zo het voordeel van een gespreide betaling van de btw.

Renting: voordelig goederen huren, mét aankoopoptie

Bij renting wordt u, net zoals bij een leasing, geen eigenaar van het aangekochte goed. De bank koopt het goed aan en verhuurt het vervolgens aan u. U betaalt maandelijks een huurfactuur. Deze facturen worden als kosten opgenomen in de resultatenrekening van uw bedrijf. Een renting is dus een kredietformule buiten balans.

Een renting loopt gemiddeld 4 of 5 jaar. Op het einde van het rentingcontract kan u het goed aankopen. De restwaarde bedraagt 16% van de oorspronkelijke prijs van het goed, wat dus hoger is dan bij een leasing. De maandelijkse huursommen bij renting zijn dan wel weer een stuk lager. De leasingmaatschappij betaalt de btw bij aankoop van het goed. U betaalt btw op de periodieke huurfacturen en geniet zo het voordeel van een gespreide betaling van de btw.

Renting kan aangewend worden voor verschillende types wagens (personen-, bestel- en vrachtwagens), zowel nieuw als tweedehands. Bovendien kan u met een renting ook nieuw bedrijfsmateriaal vanaf 12.500,01 euro huren, zoals graafmachines, wielladers en ander rollend materieel zonder nummerplaat, uitrusting voor werkplaatsen en ateliers ...

Kenmerken van deze kredietvormen


Investerings­krediet

Financiële leasing

Renting

Aankoopoptie
U bent eigenaar van het goed
Na afloop van contract
Na afloop van contract
Restwaarde
X
Meestal 5%
16%
Boekhoudkundige verwerking
On balance
Activeren & afschrijven
Interesten fiscaal aftrekbaar
On balance
Activeren & afschrijven
Interesten fiscaal aftrekbaar
Off balance
Kosten in de resultaten­rekening
Gespreide btw-betaling
X
Dossierkosten
X
Specifieke kenmerken
Ook voor de betaling van fiscale en sociale schulden, vakantiegeld en hergroepering van bestaande kredieten
Ook tweedehands­goederen en bedragen vanaf 1.250 euro
Lagere maandelijkse aflossingen door de hogere restwaarde

Nog twijfels? Gebruik onze handige simulator en vind het passende krediet voor uw zaak.

We staan klaar om u te helpen


Stel een vraag
Maak een afspraak
Contacteer mij