Historiek

Sinds 1964

Europabank werd opgericht in 1964 door de Amerikaanse Holding International Bank of Washington. Deze holding, actief in scheepvaart en verzekeringen, vond Gent, met zijn haven en gelegen op het kruispunt van 2 belangrijke Europese verkeersassen, een ideale vestigingsplaats voor een bank in België. Op 1 april 1965 werd het eerste agentschap van Europabank geopend op de Groentenmarkt te Gent. Dit was het begin van een succesverhaal.

In 1983 werd de dochtermaatschappij eb-lease opgericht waarmee de bank ook actief werd in de leasingmarkt. In 1987 verkocht International Bank of Washington de bank aan de holding Brinvest, een vennootschap die de controle had over de Bank van Roeselare en West-Vlaanderen. Na de overname van de Bank van Roeselare en West-Vlaanderen door KBC, kwam Europabank in handen van de groep Ackermans & Van Haaren. Begin 1998 verkocht deze laatste Europabank aan de Nederlandse verzekeringsgroep Achmea. In 2004 werd de groep Landbouwkrediet (nu Crelan) eigenaar van Europabank.

Tot op vandaag is de hoofdzetel van de bank gevestigd te Gent. De bank telt op heden meer dan 45 kantoren, stelt meer dan 320 personeelsleden te werk en breidt nog ieder jaar uit.

De weg naar succes
Gestoeld op de in 1965 voor het bankwezen revolutionaire principes van verkoop van eenvoudige financiële producten zoals spaarboekjes en consumentenkrediet via direct marketing in open kantoren aan het grote publiek, en dit tegen betere voorwaarden dan gangbaar in de markt, begon Europabank aan haar expansie. In de loop der jaren werd het productengamma verder uitgebreid tot een volwaardig pakket voor de particulier en de zelfstandige ondernemer. Tot op vandaag werkt Europabank volgens het klassieke bankmodel waarbij deposito's van particulieren omgezet worden in kredieten aan particulieren en ondernemingen. Deze voorzichtige politiek heeft ervoor gezorgd dat Europabank gespaard is gebleven van de financiële crisis in 2008 en de landencrisis in Europa. Dankzij deze strategie is Europabank uitgegroeid tot één van de meest rendabele banken van België.

Leasing en renting via eb-lease
In mei 2020 fuseerden de vennootschappen Europabank NV en eb-lease NV. Eb-lease blijft verder bestaan als commerciële naam van Europabank. Via eb-lease biedt Europabank financiële leasing en renting aan als alternatieve financieringsvormen voor aanschaf van roerende goederen door bedrijven en zelfstandige ondernemers.

Betaaldiensten
Europabank is als enige bank in België gecertificeerd door de internationale kaartuitgevers Visa en Mastercard voor de verwerking van betalingen. De bank biedt aan handelaars en bedrijven een oplossing aan om op een veilige manier betaalkaarten als betalingsmiddel te aanvaarden en dit zowel voor de klassieke verkoop als de verkoop via een webshop.

We staan klaar om u te helpen


Stel een vraag
Maak een afspraak
Contacteer mij