Historiek

Sinds 1964

Op 1 januari 1964 richtte de Amerikaanse holding 'International Bank of Washington' Europabank op als vennootschap. Deze holding, actief in scheepvaart en verzekeringen, wou bankactiviteiten opstarten in Europa, dat toen een sterke economische groei kende. België was een van de landen waar een bank werd opgericht.

In tegenstelling tot de meeste banken die een zetel in Brussel hadden, koos de holding Gent uit als vestigingsplaats voor Europabank. De reden was eenvoudig: Gent had een haven en zou op het kruispunt liggen van twee belangrijke Europese verkeersaders, de E40 en de E17. De Amerikaanse aandeelhouders waren ervan overtuigd dat Gent een economische groeipool zou worden. Op 1 april 1965 opende de bank het eerste kantoor op de Groentenmarkt in Gent. Dat was het begin van een succesverhaal.

De weg naar succes

Europabank kende bij haar oprichting in 1965 meteen een snelle groei dankzij de in die tijd revolutionaire principes van verkoop van eenvoudige financiële producten (spaarboekjes en consumentenkrediet). Die producten werden aangeboden via direct marketing in open kantoren aan het grote publiek, en dat tegen betere voorwaarden dan gangbaar in de markt.

Europabank profileerde zich onmiddellijk als een vreemde eend in het Belgische banklandschap. Naar het Amerikaanse model begon zij, in tegenstelling tot wat toen gangbaar was in de bankwereld, met de directe verkoop van autofinancieringen. De kredietverlening financierde zij door geld op te halen bij particulieren, onder de vorm van spaarboekjes met een hoge rente.

Via publiciteit in kranten en reclamebladen trok de bank klanten aan. Uniek was dat de ontvangst van de klanten in een open kantoorruimte gebeurde. Een politiek waar tot op vandaag nog aan vastgehouden wordt. De ambitie was niet om in elke gemeente of stad een kantoor te openen, maar wel doelgericht in steden die een commerciële attractiepool waren voor hun regio.

Een van de meest rendabele banken

Door de jaren heen breidde de bank haar productengamma verder uit tot een volwaardig pakket voor de particulier en de zelfstandige ondernemer. Tot op vandaag werkt Europabank volgens het klassieke bankmodel waarbij deposito's van particulieren omgezet worden in kredieten aan particulieren en ondernemingen. Die voorzichtige politiek heeft ervoor gezorgd dat Europabank gespaard is gebleven van de financiële crisis in 2008 en de landencrisis in Europa. Dankzij die strategie is Europabank uitgegroeid tot een van de meest rendabele banken van België.

Onder het aandeelhouderschap van de Groep Crelan kent Europabank een sterke groei. Tot op vandaag is de hoofdzetel van de bank gevestigd in Gent. Het kantorennet van de bank bestaat uit 47 kantoren waaronder 4 in Brussel en 11 in Wallonië. De bank stelt 370 personeelsleden te werk en breidt nog ieder jaar uit.

Vandaag staat de bank voor nieuwe uitdagingen. De bank wapent zich om met nieuwe technologieën aan de wensen van haar klanten tegemoet te komen. Toch blijft de bank via haar kantorennet inzetten op het persoonlijke contact met haar klanten.

De hele geschiedenis van de bank is slechts mogelijk geweest door de trouwheid van haar klanten en de inzet van al haar medewerkers, waarvoor wij hen uitdrukkelijk bedanken.

Tijdslijn


  1. 1965

    Op 1 april 1965 begint de bank haar commerciële activiteiten met de opening van haar eerste kantoor op de Groentenmarkt in Gent. Het prestigieuze gebouw fungeerde ooit als hotel van de Sint-Pietersabdij. De bank kiest voor een lokale verankering door een Belgisch directieteam aan te stellen en lokale prominenten op te nemen in de raad van bestuur.

  2. 1977
    De Gentse ondernemer en politicus Raoul Wijnakker wordt voorzitter van de raad van bestuur.
  3. 1983

    De bank begint met de verkoop van leasing dankzij de oprichting van eb-lease. Deze dochtermaatschappij is van bij aanvang actief in heel België.

  4. 1987
    De Amerikaanse aandeelhouder trekt zich terug uit de bank. De bank komt in het bezit van Brinvest, een holding die de controle uitoefent over de Bank van Roeselare en West-Vlaanderen. Het is de periode waarin banken denken dat ze in aanloop naar een eengemaakt Europa alleen maar kunnen overleven door groot te worden. Na de overname van de Bank van Roeselare en West-Vlaanderen door KBC, komt Europabank in handen van de groep Ackermans & van Haaren.
  5. 1988

    De geografische expansie zet zich verder. De bank opent een kantoor in Brussel.

  6. 1989
    Europabank begint als enige bank in België met de eigen uitgifte van de Visa-kaart. Wist u dat Europabank als enige bank in België gecertificeerd is door de internationale kaartuitgevers Visa en Mastercard voor de verwerking van betalingen? De bank biedt aan handelaars en bedrijven een oplossing aan om op een veilige manier betaalkaarten als betalingsmiddel te aanvaarden en dit zowel voor de klassieke verkoop als de verkoop via een webshop.
  7. 1990

    Op het moment dat de bank haar 25ste verjaardag viert, zijn er 18 kantoren geopend.

  8. 1992
    De bank start met het incasso van kredietkaartbetalingen. Het gebruik van betaalkaarten begint vanaf dan sterk toe te nemen en dat is voor Europabank een opportuniteit om haar inkomsten te diversifiëren.
  9. 1994

    De bank zet de stap naar Wallonië en opent een kantoor in Luik.

  10. 1996
    1996 is het begin van een turbulente periode voor de bank. De groep Ackermans & van Haaren verwerft de controle over de holding Brinvest en zo rechtstreeks over Europabank.
  11. 1997

    Na 33 jaar de bank geleid te hebben, gaat Jef Denayer met pensioen en wordt Luk Oste de nieuwe directievoorzitter van de bank.

  12. 1998
    De holding Brinvest beslist ook haar participatie in Europabank van de hand te doen en de Nederlandse verzekeringsgroep Achmea neemt de bank over. Het is de periode waarin de hype van de bancassurance haar opwachting doet en de euro eraan komt. De groep Achmea vindt in Europabank een partner om haar verzekeringsdochter in België, CB Direct, te doen groeien.
  13. 1999

    Albert Van Houtte volgt Raoul Wijnakker op als voorzitter van de raad van bestuur. Ondanks een wisselend aandeelhouderschap, groeit de bank verder en slaagt zij er - in haar no-nonsensestijl - steeds in mooie resultaten neer te zetten.

  14. 2004
    De groep Achmea trekt zich terug om zich op haar kernactiviteit verzekeringen te focussen en Europabank wordt opnieuw verkocht, ditmaal aan het toenmalige Landbouwkrediet, nu Crelan. Luc Versele, de CEO van Crelan, wordt voorzitter van de raad van bestuur.
  15. 2010

    Luk Oste gaat met pensioen na meer dan 40 jaar voor de bank gewerkt te hebben. Rudy Van Hecke volgt hem op als directievoorzitter.

  16. 2015

    Europabank viert haar 50-jarig bestaan. Dat wordt gevierd met een spetterend feest voor het personeel en de klanten. Een aantal kantoren krijgen een opfrisbeurt, waaronder het kantoor op de Groentenmarkt in Gent.

    Datzelfde jaar gaat Rudy Van Hecke met pensioen na 40 jaar voor de bank gewerkt te hebben. Rudi Vanlangendyck wordt de nieuwe CEO.

  17. 2020

    De vennootschappen Europabank NV en eb-lease NV fuseren. Eb-lease blijft verder bestaan als commerciële naam van Europabank NV. Via eb-lease biedt Europabank haar kredietproducten aan via onafhankelijke makelaars, dealers, invoerders en Crelan-/AXA Bank-agenten.

  18. 2022
    Rudi Vanlangendyck gaat met pensioen. Paul Malfeyt neemt zijn rol als CEO over.

We staan klaar om u te helpen


Stel een vraag
Maak een afspraak
Contacteer mij