Jaarverslag
2022

Europabank en Crelan Groep

Anders dan haar naam doet vermoeden, is Europabank een 100% Belgische bank. Sinds 2004 maakt Europabank immers deel uit van Crelan Groep waarvan de centrale zetel in Brussel is gevestigd.

Binnen deze groep is Europabank een dochteronderneming van Crelan NV. De aandelen van Crelan NV zijn op hun beurt voor 100% in handen van de coöperatieve vennootschap CrelanCo.

Op 31 december 2021 realiseerde Crelan Groep opnieuw een belangrijke stap in haar groeiproces met de overname van AXA Bank Belgium. In 2024 zullen Crelan en AXA Bank Belgium fuseren en de activiteiten onder Crelan-logo verderzetten.

De Crelan Groep is dus op de Belgische markt actief met drie gekende bankenmerken: Crelan, Europabank en AXA Bank Belgium en dat levert mooie opportuniteiten tot samenwerking op. Samenwerking waarvan de groep en haar klanten beter worden.

Zo organiseerde Europabank in mei 2022 roadshows voor de AXA Bank-agenten om kennis te maken en om haar producten- en dienstenaanbod voor te stellen. Sindsdien kunnen de AXA Bank-agenten op dezelfde manier samenwerken met de kantoren van Europabank als hun Crelan-collega’s.

De samenwerking uit zich op vlak van leasing, renting, woonkredieten en de verwerking van betalingen met debet- en kredietkaarten. Onder de commerciële naam ‘eb-lease’ breidde Europabank op dat vlak haar aanbod aan rentingformules verder uit zodat nu ook tweedehands personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens, landbouwvoertuigen en bedrijfsmaterialen via deze formule kunnen aangeboden worden. Dat laatste biedt ook mogelijkheden naar de land- en tuinbouwklanten van Crelan.

Joris Cnockaert

Joris Cnockaert, voorzitter Raad van Bestuur Europabank en bestuurder-directeur bij Crelan en AXA Bank België:

“Met haar specifieke kennis over kredietverstrekking, financiële leasing & renting en de verwerking van kaarttransacties neemt Europabank een zelfstandige en belangrijke plaats in binnen de Crelan Groep. Zo versterkt Europabank op een aantal domeinen ook het aanbod en de dienstverlening van Crelan en AXA Bank België. Bovendien is Europabank een rendabele bank met 47 kantoren die dagelijks meer dan 173.000 klanten van dienst zijn. Door haar voorzichtige en doordachte aanpak leverde Europabank ook in 2022 opnieuw een mooie bijdrage aan de resultaten van de groep. Hiervoor wil ik de directieleden en alle collega’s van Europabank van harte danken en feliciteren. Graag ook een speciaal dankwoord aan Rudi Vanlangendyck, die op 19 april zijn pensioen opnam en als CEO opgevolgd werd door Paul Malfeyt. Rudi leidde sinds september 2015 Europabank door een aantal mooie projecten heen, zoals de lancering van de rentingformules en de fusie van Europabank en eb-lease. Aan zijn opvolger wens ik alle succes toe om Europabank verder te laten groeien in de Crelan Groep.”

Woord vooraf

door de voorzitter van het Directiecomité

De bank heeft het gedurfd ... ze heeft zichzelf in 2022 meer dan ooit overtroffen bij het behalen van haar resultaten.

Nog aan het bekomen van de coronacrisis, diende zich in het voorjaar van 2022 een nieuwe, zelfs grotere uitdaging aan, met name de energiecrisis.

De Belgische economie heeft het desondanks uiteindelijk toch goed gedaan met een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 3,1%.

De enorme stijging van energie- en grondstofprijzen legde een bijzondere druk op de financiële situatie van veel gezinnen en ondernemingen. Er is bij Febelfin een overeenstemming tot stand gekomen over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de banken naar aanleiding van deze energiecrisis. Net als tijdens de coronacrisis heeft ook Europabank voor de klanten de mogelijkheid gecreëerd hen doorheen deze energiecrisis te loodsen door een betalingsuitstel mogelijk te maken voor hypothecaire kredieten. Voor de particulieren die niet in aanmerking komen voor hulp via de zogenaamde Febelfin-charters en voor de zelfstandigen werd naar de beste oplossing op maat gezocht.

De gerealiseerde kredietproductie in 2022 was ongezien. Op eindejaar behaalde de kredietproductie zelfs de mijlpaal van 0,5 miljard euro. Dit resulteerde dan ook in een groei van onze kredietportefeuille op jaarbasis van 11%.

De waardeverminderingen noteerden doorheen het jaar vrij laag, enkel in het laatste kwartaal van 2022 lagen die toch wat hoger. Daarom hebben we beslist om voorzichtigheidshalve de in 2020 aangelegde ‘Management Overlay’ te behouden en zelfs op te trekken naar 9 miljoen euro, als buffer voor de toekomst. Hiervan wordt 7 miljoen euro toegewezen aan het opvangen van de gevolgen van de energiecrisis en nog 2 miljoen euro aan de gevolgen van de coronacrisis.

Wat onze cards-acquiringactiviteit betreft, namelijk de verwerking van financiële transacties met debet- en kredietkaarten bij handelaars, konden we in 2022 maand na maand records optekenen, zowel in aantal transacties als in omzet. Het merendeel van de debetkaartverrichtingen verliep contactloos. De opbrengst uit onze cards-activiteit ligt bijna 60% hoger dan vorig jaar.

De bank dient sedert de zomer van 2022 het hoofd te bieden aan een fors stijgende inflatie. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de aankoop van bouwmaterialen voor de verbouwingen van onze hoofdzetel en onze kantoren ineens een pak duurder uitvalt. En ook de fors gestegen loonindexering heeft een grote impact gehad op het resultaat. Verder werden de kosten onder controle gehouden zodat de Cost Income Ratio met 53,1% als uitstekend beschouwd kan worden.

Hierdoor realiseert Europabank in 2022 haar hoogste resultaat ooit, dit zowel in BE GAAP met 31,9 miljoen euro als in IFRS met 31,5 miljoen euro. Het mooie resultaat is ontegensprekelijk gekoppeld aan het uitstekende werk dat geleverd werd door alle medewerkers, zowel in de kantoren als op de hoofdzetel.

De bank heeft in 2022 niet stilgestaan. Dankzij de overname van AXA Bank België door Crelan geniet Europabank, als dochteronderneming van Crelan, van een verdere commerciële ontwikkeling door de nieuwe samenwerking met de AXA Bank-agenten. De synergieën op groepsniveau worden hierdoor verruimd.

De bank richtte begin 2022 de ESG-werkgroep (Environmental, Social & Governance) op. In een eerste fase is de bijdrage van de bank tot de Sustainable Development Goals (SDG’s) of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voorgesteld.

Naar aanleiding van de fusie Crelan-AXA Bank België werd de kredietportefeuille van Europabank als entiteit binnen de Crelan Groep onderworpen aan een doorgedreven en kritische doorlichting door de Europese Centrale Bank, met name de AQR (Asset Quality Review).

Diverse projecten werden opgestart om de interne en externe processen verder te optimaliseren en te digitaliseren, zoals het ‘Masterplan Kantoren’, digitaal ondertekenen van documenten en de ontwikkeling van de nieuwe responsive website.

Diverse kantoren werden gerenoveerd en heringericht volgens het gekende Europabank-concept. Daarnaast wordt volop verder gewerkt aan de verbouwing van de hoofdzetel in de Burgstraat in Gent. Een van de pareltjes is het nieuwe atrium.

Het is afwachten wat 2023 zal brengen. Wij verwachten opnieuw een sterke kredietproductie en een toename van de cards-acquiringactiviteit. Op het gebied van de waardeverminderingen is er nog steeds onduidelijkheid. De overheid heeft voor 2023 opnieuw diverse steunmaatregelen uitgewerkt. Zo is er in het kader van de energiecrisis een steunpakket voor bedrijven en is er ter compensatie van de hoge loonindexering een vermindering op de werkgeversbijdrage. Welke impact dit zal hebben op het aantal faillissementen in 2023 is onzeker.

Europabank blijft de vele reglementeringen van haar toezichthouders, met name de Nationale Bank van België (NBB), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), alsook de digitalisering en andere veranderingen in de bankwereld op de voet volgen. Elementen zoals concurrentie, het consumentenvertrouwen, de stijging van de rentevoeten en fraude via phishing blijven belangrijke aandachtspunten.

Al deze factoren zijn opgenomen in het tactisch en strategisch plan voor de komende jaren. Als nichebank staat Europabank voor diverse uitdagingen waartegen zij zich moet wapenen – of allicht beter – waarop zij haar toekomst kan bouwen. In functie daarvan werden in 2022 twee strategiedagen georganiseerd waaraan het hoger management heeft deelgenomen, met de bedoeling de strategie van de bank te actualiseren. Deze dagen hebben meer dan ooit de aanpak en de kracht van ons businessmodel bevestigd. Vervolgacties worden ingezet omdat we ernaar streven onze klanten permanent een snelle en goede service te bieden. De directie kijkt dan ook vol vertrouwen uit naar de toekomst en de verdere realisatie van de objectieven voor 2023.

Paul Malfeyt Paul Malfeyt
Voorzitter van het Directiecomité (CEO)

Al onze cijfergegevens in dit verslag zijn gerelateerd aan de International Financial Reporting Standards (IFRS). Alleen waar noodzakelijk en nuttig, wordt verwezen naar Belgian GAAP (BE GAAP).

Verslag van de Raad Van Bestuur

aan de Algemene Vergadering over het boekjaar 2022

Winst

Europabank NV realiseerde in 2022 onder IFRS een resultaat van 31,5 miljoen euro, de hoogste winst ooit. Vorig jaar werd een resultaat gerealiseerd van 28,3 miljoen euro. Ook onder BE GAAP werd het record gebroken en bedroeg het resultaat 31,9 miljoen euro.

Het rendement op het eigen vermogen (ROE) bedraagt 19,2%, wat een uitstekend rendement is en tot de hoogste van de Belgische banksector behoort.

Winstevolutie en ROE


Opbrengsten en kosten

De rentebaten liggen aanzienlijk hoger dan vorig jaar. De toename is te verklaren door de hoge kredietproductie en de daaraan verbonden toegenomen kredietportefeuille. Ook de gunstige terugbetalingsmogelijkheden van de kredietklanten waarbij kredieten volgens het voorafbepaalde aflossingsschema werden terugbetaald, liggen mee aan de basis van de gestegen rentebaten.

De rentelasten op klantendeposito’s zijn, ondanks het toegenomen depositovolume, gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dit is het gevolg van de lagere depositokost. Ook de betaalde interesten op de aangehouden liquiditeiten bij de NBB liggen lager dan vorig jaar.

De cards-acquiringactiviteit kende een zeer sterke groei. In 2021 was er nog een invloed van COVID-19 met onder meer gedeeltelijke lockdowns, in 2022 is dit minder het geval. Er is een stijging van het aantal kaarttransacties met 72%. Kenmerkend is de verdere toename van het aantal contactloze transacties met debetkaarten. Het rendement van deze debetkaarttransacties ligt lager dan dat van kredietkaarttransacties, zodat het inkomen (groei van 60%) niet in dezelfde mate toenam.

De personeelskosten zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld zijn er eenzelfde aantal personeelsleden in dienst maar door de gestegen baremieke opslag en variabele verloning, en vooral door de aanzienlijke indexatie van de lonen, ligt de gemiddelde personeelskost per fulltime-equivalent (FTE) 10% hoger dan vorig jaar.

Ook de overige administratieve kosten zijn hoger dan vorig jaar. De verhoging heeft te maken met de verdere groei van de activiteiten van de bank in het algemeen en gestegen prijzen door de inflatie en doorgevoerde indexaties in het bijzonder.

De Cost Income Ratio bedraagt 53,1%, wat ruim beter is dan het gemiddelde van de Belgische banksector.


Waardeverminderingen

De geboekte waardeverminderingen bedragen in IFRS 5,2 miljoen euro, dit is 1,9 miljoen euro hoger dan vorig jaar. De in 2020 aangelegde management overlay van 7 miljoen euro wordt zowel in IFRS als in BE GAAP integraal behouden als buffer voor de toekomst. Meer nog, deze werd in 2022 verhoogd met 2 miljoen euro, waardoor het saldo op eindejaar 9,0 miljoen euro bedraagt. Van dit saldo wordt 7 miljoen euro toegewezen aan de mogelijke gevolgen van de energiecrisis en nog 2 miljoen euro toegewezen aan de mogelijke gevolgen van de coronacrisis.

Dit geeft uiteindelijk een kredietverliesratio van slechts 0,39% in IFRS en 0,62% in BE GAAP.


Balans

Het balanstotaal bedraagt per eindejaar 1,86 miljard euro, dit is een stijging met 3,6% ten opzichte van vorig jaar.

In 2022 werden maand na maand records qua kredietproductie opgetekend, resulterend in een forse groei van de kredietportefeuille (+11%). Ook deposito’s namen toe (+3,6%) maar beduidend in mindere mate dan de toename van de kredietportefeuille.

Daarnaast werden – voornamelijk in de eerste jaarhelft – overheidstitels aangekocht met een aangroei van de beleggingsportefeuille (+35%) tot gevolg.

De combinatie van bovenstaande evoluties leidde per saldo tot een aanzienlijke daling van de beleggingen bij de NBB. Het bedrag van de liquide middelen bevindt zich echter nog steeds op een zeer comfortabel niveau.

Evolutie balans 2017-2022

(in miljoen euro)


Eigen vermogen

Het eigen vermogen van Europabank bedraagt 169,9 miljoen euro. De toename met 6,0 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar is te verklaren door de hogere winst van het boekjaar en de aangroei van de beschikbare reserves.

De kernkapitaalratio (CET 1) berekend op het reglementair eigen vermogen, is gedaald van 16,4% naar 15,1% maar is nog ruim boven de reglementaire minimumverplichting van 10,5%. Europabank gebruikt geen interne modellen maar de standaardbenadering voor de berekening van de RWA (Risk Weighted Assets) voor het kredietrisico. De berekening van de RWA voor operationeel risico gebeurt volgens de BIA-methode (Basic Indicator Approach).

Eigen vermogen en CET 1

(In 2018 werd een kapitaalsverhoging van 20 miljoen euro doorgevoerd)
bureau
155,0
2020
163,9
2021
169,9
2022

Onze kernactiviteiten

Depositowerving

Het totale bedrag aan klantendeposito’s steeg in 2022 naar 1.626 miljoen euro, een stijging met 3,4% ten opzichte van 2021. De verhouding tussen lange- en kortetermijnfunding is steeds een aandachtspunt en blijft stabiel dankzij een adequaat commercieel beleid. De gemiddelde depositokost daalde met 7 basispunten ten opzichte van 2021 tot 0,37%.

Evolutie deposito's 2017-2022

(in miljoen euro)


Kredietverstrekking

De enorme stijging van energie- en grondstofprijzen legde in 2022 een bijzondere druk op de financiële situatie van veel gezinnen en ondernemingen.

Net als tijdens de coronacrisis gaf de bank de klanten de mogelijkheid hen doorheen deze energiecrisis te loodsen. Vanaf 1 oktober 2022 werd op basis van een charter van de financiële sector de mogelijkheid geboden voor betalingsuitstel van kapitaal op het hypothecair krediet. Voor particulieren die hiervoor niet in aanmerking kwamen en voor zelfstandigen werd de beste oplossing op maat uitgewerkt.

Het herstel van de kredietproductie in 2021, na de terugval in 2020 door de COVID-19-pandemie, werd verdergezet in 2022.

De kredietproductie overschreed de kaap van een half miljard euro, een stijging met 17% ten opzichte van vorig jaar. De stijging situeerde zich zowel in het hypothecair krediet aan particulieren als in de leningen, leasings & rentings aan professionelen. Dit resulteerde in een stijging van de kredietomloop met 11% naar 1.405 miljoen euro euro ten opzichte van een stijging vorig jaar met 6,5%.

Evolutie kredietportefeuille 2017-2022

(in miljoen euro)


Andere beleggingen

De andere beleggingen stegen met 35% en bedragen 339,2 miljoen euro tegenover 250,7 miljoen euro eind vorig jaar. Eind 2022 waren er geen beleggingen bij banken op korte termijn, net zoals eind 2021. De obligatieportefeuille bestaat uitsluitend uit effecten van nationale en Belgische regionale overheden en bevat nu 46,2% Belgische overheidstitels en 53,8% titels van andere Europese landen (Frankrijk, Oostenrijk, Nederland en Finland).

Het rendement in de markt is gestegen in het afgelopen jaar.

De toegenomen krediet- en beleggingsportefeuille en de minder hoge groei van de deposito’s had als gevolg dat het bedrag op de zichtrekening bij de Nationale Bank is afgenomen: 74,0 miljoen euro op 31 december 2022 ten opzichte van 241,6 miljoen euro eind 2021.


Europabank Bankkaart
Het aantal elektronische betalingen bereikte in 2022 recordhoogtes

Verzekeringen

Als gevolg van de overname van AXA Bank België door de Crelan Groep werd de productie van overlijdensdekkingen via Baloise vanaf 1 januari 2022 stopgezet. Hierdoor was er nog enkel een aanbod van overlijdensdekkingen via Crelan Insurance en dit tot eind november 2022. De overname van Crelan Insurance door AXA Belgium heeft ertoe geleid dat sinds half november de financieringssaldoverzekering (FSV) via Crelan vervangen werd door de AXA Credit Protection (ACP) via AXA. Dit product kan enkel aangeboden worden bij particuliere leningen.



Divers inkomen

Cards

Het aantal elektronische betalingen bereikte in 2022 recordhoogtes. Door het opheffen van de coronamaatregelen steeg het aantal betalingen stevig in zowat alle sectoren, maar voornamelijk in de horeca en de toeristische sector.

In juli 2022 trad ook de wetgeving rond het verplicht aanvaarden van minstens één elektronische betaalmethode bij handelaars in voege. Het aantal aansluitingen van nieuwe handelaars kende in deze periode een opmerkelijke stijging zowel voor de transactieverwerking als in de verkoop van betaalterminals.

De bank bereikte een record aantal handelaars die voor de betaaloplossingen van de bank kiezen. De betaaloplossingen worden zowel online als fysiek in de winkels gebruikt. Dat is een aanbod dat meerdere leveranciers van terminals, kassa’s en website-ontwikkelaars ten volle benutten. Zij kunnen sedert september 2022 hun klanten 24/7 online registreren waardoor de handelaar zeer snel kan starten met het aanvaarden van betalingen.

Contactloze betalingen werden de standaard, ongeacht het transactiebedrag, met of zonder pincode. In december 2022 gebeurde 75% van alle verwerkte betalingen binnen de acquiringactiviteit contactloos.

In de kaartuitgifte is onder andere een nieuwe chiptechnologie en versleutelingsmethode succesvol ingevoerd, het online aanvragen van de debetkaart geactiveerd en worden zo goed als alle documenten elektronisch getekend.

De ATM-bankautomaten zijn verder vernieuwd zodat de bank deze dienstverlening op een (kost)efficiënte manier kan blijven aanbieden.

De gedreven klantendienst en de verkoopteams blijven traditiegetrouw de handelaars en partners vlot ondersteunen. Er is met succes verder ingezet op efficiëntie, schaal en diversificatie om deze verkoopkanalen ten dienste te staan.

Europabank blijft – als lokaal verankerde betaalprovider – snel groeien in een competitieve markt met focus op een uitstekende dienstverlening tegen competitieve en transparante tarieven.

Klantentevredenheid Klanten-
tevredenheid

Europabank wil zich niet alleen onderscheiden door producten en diensten met meerwaarde aan te bieden. Als toegankelijke bank wil zij ook inzetten op een kwalitatief hoogstaande dienstverlening naar haar klanten.

De bank meet de klantentevredenheid via de techniek van de Net Promotor Score, kortweg NPS genoemd. Deze techniek bestaat erin dat men aan klanten vraagt in welke mate zij de bank willen aanprijzen bij vrienden, kennissen of familie. Het verschil tussen de klanten die de bank aanprijzen en de klanten die dit niet willen doen of geen idee hebben, is de maatstaf om de klantentevredenheid te meten. De score kan variëren tussen -100 en +100. Een positief resultaat wordt als goed ervaren.

Europabank haalt in 2022 een NPS van +70, wat een uitstekend resultaat is en aantoont dat de service die wij dagelijks aan onze klanten bieden meer dan geapprecieerd wordt.

Strategie brick & click

Kantoren

Het kantorennet van Europabank bestaat uit 47 goed gelegen stedelijke kantoren, gespreid over heel België. In 2015 betekende het 50-jarige bestaan van de bank de start van de modernisering van het kantorennet. Het nieuwe, open, frisse en eigentijdse concept werd de voorbije jaren gestaag uitgerold bij nieuwe en bestaande kantoren. Binnen dit nieuwe concept heeft de bank oog voor ecologie dankzij het gebruik van duurzame materialen en energiebesparende technologieën.

In 2022 verhuisde het Europabank-kantoor in Hasselt naar een nieuw pand volledig ingericht in de moderne look and feel. De grondige renovatie van het kantoor in Antwerpen op de Frankrijklei ging ook in 2022 verder. Het kantoor in Wilrijk werd uitgebreid.

Zeven jaar na de start van het renovatietraject is het merendeel van het kantorennet gemoderniseerd. De blijvende investeringen in het kantorennet tonen aan dat de bank voluit kiest voor een brick & click strategie, een model waarbij de bank zowel inzet op kantoren (bricks) als op online aanwezigheid (clicks).

Kantoor Hasselt

ESG (Environmental, Social & Governance)

ESG is vandaag niet meer weg te denken uit het ondernemingslandschap. Europa en de ECB voeren een beleid dat duurzaamheid onder verscherpte aandacht zet. Europabank werkt hieraan mee door te werken aan een duurzaamheidsbeleid, een aangepast risicobeleid en duurzaamheidsrapportering. Daarvoor richtte de bank begin 2022 de ESG-werkgroep op met vertegenwoordigers uit diverse afdelingen van de bank. In het kielzog daarvan werd een jongerenkabinet opgericht dat zich ook buigt over de ESG-materie en concrete acties uitwerkt.

In een eerste fase is de bijdrage van de bank tot de Sustainable Development Goals (SDG’s) (https://sdgs.un.org/goals) voorgesteld. De werkgroep heeft een vijftal strategische doelstellingen bepaald die goedgekeurd werden door het Directiecomité en de Raad van Bestuur van de bank. Deze strategische doelstellingen, samen met de actiepunten, geven de richting aan die Europabank wil uitgaan inzake ESG.

Europabank zet in op minimaal en bewust gebruik van energie en investeert in manieren om eigen verspilling en afval tegen te gaan.

Hieronder een overzicht van de objectieven en de SDG’s waarop ze betrekking hebben:

Europabank durft individuen, gezinnen en KMO’s de kans te geven te investeren in de verbetering van hun eigen situatie, ook als het risico wat groter is.

Waardig werk en economische groei Partnerschap om doelstellingen te bereiken Geen armoede Ongelijkheid verminderen

Europabank zet in op minimaal en bewust gebruik van energie en investeert in manieren om eigen verspilling en afval tegen te gaan.

Verantwoorde consumptie en goederen Betaalbare en duurzame energie Klimaatactie Industrie, innovatie en infrastructuur

Europabank is een verantwoordelijke werkgever die inzet op werkbaar en waardig werk voor alle werknemers.

Waardig werk en economische groei Gendergelijkheid Industrie, innovatie en infrastructuur Kwaliteitsonderwijs

Europabank is een werkgever die meewerkt aan fysieke gezondheid en mentaal welzijn van haar medewerkers.

Goede gezondheid en welzijn Waardig werk en economische groei Duurzame steden en gemeenschappen

Europabank is een solide, betrouwbare, integere en verantwoordelijke bank.

Vrede, gelijkheid en sterke publieke diensten Waardig werk en economische groei

Deze actiepunten worden verder uitgewerkt en zullen later opgenomen worden in een afzonderlijk duurzaamheidsrapport.

Daarnaast is het de taak van de werkgroep om de bank voor te bereiden op toekomstige ESG-reglementeringen vanuit Europa.

Website en internetbankieren
via smartphone, tablet en pc

Internetbankieren

Naast het kantorennet zijn de website van de bank en het platform voor internetbankieren ‘eb online’ belangrijke en toegankelijke contactpunten voor zowel klanten als niet-klanten. Dicht bij de klant staan, zowel fysiek als digitaal, is voor de bank van essentieel belang. Brick & click: bij Europabank horen ze samen.

De website en eb online bieden dankzij een responsive design iedere bezoeker een optimale gebruikerservaring, zowel via pc als tablet en smartphone. Het mobiele gebruik neemt het razendsnel over van het klassieke pc-gebruik. Ook meer complexe taken, zoals een lening aanvragen of een rekening openen, worden probleemloos via de smartphone afgewerkt. Eind 2022 werd de start gegeven voor de creatie van een nieuwe responsive website. De nieuwe website zal inspelen op de meest recente digitale trends en de hedendaagse behoeften van de websitebezoeker.

Europabank blijft continu inzetten op innovatie en nieuwe technologieën. Voor het merk ‘eb-lease’ werd in april de nieuwe website gelanceerd. Intussen wordt er hard gewerkt aan een heuse makeover van het online makelaars-platform E-broker.

Publiciteitscampagne

In 2022 werd het nieuwe koepelconcept ‘Een beetje durf kan uw leven veranderen’, dat in het najaar van 2020 werd gelanceerd, voortgezet. Het principe van een koepelconcept is dat de bank dezelfde creatieve insteek gebruikt voor zowel de publiciteitscampagne gericht naar particulieren als naar professionelen.

Met de oneliner ‘Een beetje durf kan uw leven veranderen’ wil de bank zich verder positioneren als ‘De bank die durft’ door op een ludieke manier duidelijk te maken waarvoor ze staat als nichebank.

In 2022 werden twee nieuwe creaties binnen dit koepelconcept gecreëerd en verspreid: de campagne met het haardvuur voor de persoonlijke lening en de campagne met de 3D-printer voor de financiële leasing. Een reeks creatieve uitwerkingen van deze concepten, zoals online video’s en banners, affiches en radiospots, verschenen gedurende het hele jaar in zowel offline als online media.

Employer Branding 2023

Beeld:
Employer Branding 2023

Personeel

Op 31 december 2022 telde Europabank 361 personeelsleden waarvan 131 kaderleden en 230 bedienden. Het personeelsbestand is al jaren genderneutraal en quasi exact evenredig verdeeld over de hoofdzetel en de 47 Europabank-kantoren. Iets meer dan een kwart van de medewerkers werkt in een deeltijds regime.

De bank slaagt er dankzij de vele inspanningen op vlak van selectie en rekrutering in om haar personeelsbestand in de huidige volatiele arbeidsmarkt toch licht te doen groeien en noteerde in het voorbije jaar 42 aanwervingen en 30 uitdiensttredingen. Met een percentage van 5,1% ligt het vrijwillig verloop in de lijn met vorig jaar en het nationale gemiddelde.

De HRM-afdeling evalueert voortdurend het selectie- en rekruteringsproces en legt daarbij de focus op snelheid, toegankelijkheid en kwaliteit. Het aantrekken van nieuw talent en het behouden van goede medewerkers blijft één van de belangrijkste uitdagingen in het HR-beleid van de bank. De vernieuwde jobsite en het merkpaspoort moeten aan potentiële nieuwe medewerkers duidelijk maken wat de waarden ‘toegankelijk, verbindend en vindingrijk’ en werken bij Europabank betekenen. Daarnaast zijn een kwaliteitsvolle onboarding en een goed uitgewerkt loopbaantraject van essentieel belang in het retentiebeleid van de bank.

Via het intern communicatieplatform Connect worden er op regelmatige basis updates verspreid met nieuws en informatie over collega’s en de werking van de bank.

De bank blijft daarnaast heel wat inspanningen leveren in het kader van de re-integratie van medewerkers die langdurig afwezig zijn door ziekte. Naast het reactieve verhaal worden ook diverse proactieve inspanningen geleverd om het welzijn op de werkvloer te bevorderen en zo te anticiperen op het mogelijk uitvallen van medewerkers. Zo is er sinds 2022 ook op regelmatige basis een arbeidspsycholoog aanwezig op de werkvloer bij wie medewerkers terecht kunnen met hun verhaal.

Na de coronacrisis heeft de bank het hybride werken succesvol omarmd. Medewerkers, zowel van de hoofdzetel als van het kantorennet, kunnen van thuis uit werken. Dit heeft een positieve invloed op het welzijn van de collega’s.

Binnen de evolutietool die in de bank wordt gebruikt, bepalen de medewerkers jaarlijks hun persoonlijke doelstellingen en kunnen zij in de loop van het jaar op elk moment een gesprek hebben met hun leidinggevende in het kader van een (periodieke) evaluatie, een behaald succes en/of een probleemsituatie. Medewerkers kunnen ook feedback geven en/of vragen én feedback loggen voor zichzelf.

Op het e-learningplatform worden aan de medewerkers zelf ontwikkelde interne opleidingen, externe (softskill-)cursussen en diverse opleidingstrajecten aangeboden. Het opleidingsaanbod wordt continu uitgebreid en geoptimaliseerd naargelang de noden en behoeften van het personeel.

In het Flex Income Plan (FIP) kunnen de medewerkers diverse looncomponenten omzetten in andere voordelen. In de FIP-shop kan men onder meer kiezen voor de tussenkomst in het individueel pensioensparen en individuele gezondheidsverzekeringen, extra verlofdagen, tussenkomst in de aankoop van bureau- en multimediamateriaal, diverse parkeerfaciliteiten, een upgrade van een treinabonnement en een leasefiets of -wagen. Net zoals de vorige jaren koos meer dan drie kwart van de medewerkers diverse voordelen binnen het FIP. De leasefiets is het snelst groeiende gekozen voordeel, wat de bank in het mobiliteitsverhaal alleen maar kan toejuichen.

Het loonbeleid van de bank, het FIP, de Europabank-waarden, het opleidingsbeleid en de open organisatiecultuur vormen de belangrijkste troeven bij het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers. Dit gekoppeld aan de doorgroeimogelijkheden moet ervoor zorgen dat de bank in een snel evoluerende banksector gewapend is voor de toekomst.

361 personeelsleden

Personeelsevolutie 2017-2022

Sportbedrijf

Label ‘Sportbedrijf’

Een bedrijf dat inzet op de gezondheid van haar werknemers verdient die investering ruimschoots terug: medewerkers zijn fitter, gezonder, voelen zich beter, hebben minder last van stress, zijn minder vaak ziek en zijn dus ook productiever. Daarom startte er enkele jaren geleden een bewegingsbeleid binnen de bank en ondernam zij heel wat initiatieven om haar medewerkers te motiveren meer te bewegen. Het resultaat is dat Europabank in 2022 het label ‘Sportbedrijf’ heeft gekregen. Iets waar zij terecht fier op mag zijn.

Organisatie

In samenwerking met interne en externe partijen is in 2022 verder gebouwd aan de optimalisatie van de processen (backoffice & front office), het verhoogd gebruiksgemak voor klantentoepassingen en implementatie van reglementaire projecten.

Naar analogie met de voorbije jaren is volop ingezet op de verhoogde betrokkenheid van de kantoormedewerkers bij het uitwerken van nieuwe en optimaliseren van bestaande processen. In de loop van het jaar werden hiervoor de nodige overlegmomenten georganiseerd met vertegenwoordigers van de kantoren.

Binnen de bank werd het project ‘Masterplan Kantoren’ opgestart waarbij gewerkt wordt rond 3 pijlers. In pijler 1 ‘Organisatorisch – Structureel’ ligt de focus op de samenwerking tussen de medewerkers van de kantoren en de hoofdzetel. De bank wenst nog meer rekening te houden met de input van de kantoormedewerkers bij het uitwerken van projecten. Bij de uitwerking van pijler 2 ‘Werkdruk’ worden bepaalde werkwijzen en administratieve taken in de kantoren geëvalueerd met de bedoeling deze verder te optimaliseren en digitaliseren. Pijler 3 ‘Digitale werkplek’ richt zich op de ergonomie van de kantoormedewerkers en op het belang van een aangename setting in de kantoren voor de klanten.

Binnen de afdeling Organisatie werd verder gewerkt aan een e-signingplatform waar de klant in één oogopslag zal kunnen zien welke documenten nog digitaal ondertekend moeten worden via eID (met PIN) of Itsme®.

Eind 2022 implementeerde de bank ‘FraudStop 24/7’. Alle telefonische oproepen buiten de kantooruren worden in samenwerking met een externe dienstverlener verwerkt om de klant toe te laten rekening(en) en/of bankkaarten onmiddellijk te laten blokkeren.

 

Informatica

De prioriteit lag in 2022 bij de verdere ontwikkeling van het e-signingplatform met de focus op onze kredietapplicaties in samenwerking met Connective en itsme®. Sinds het najaar van 2022 kunnen producenten die cards-handelaars aanbrengen ook gebruik maken van het E-brokerplatform. De bank startte als pilootbank samen met Worldline de migratie van Bancontact-Maestro naar Bancontact-Visa Debit. Het ‘BECRIS-project’, opvolger van de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen, werd met succes afgerond. De bank is in 2022 gecertificeerd voor het Swift’s Customer Security Programme. Dit is een verplichting die is opgelegd door Swift.

Deugdelijk Bestuur

De bank schenkt bijzondere aandacht aan een deugdelijk bestuur bij de uitoefening van haar activiteiten.

Met een goede bestuurlijke structuur en aandacht voor de beheersing van de risico’s wenst Europabank de belangen van hoofdzakelijk drie stakeholders te behartigen: de klant, de medewerker en de aandeelhouder.

Voor de klanten wil de bank op een maatschappelijk verantwoorde wijze een kwaliteitsvolle financiële dienstverlening aanbieden.

Voor de medewerkers betekent dit werkzekerheid verschaffen, doorgroeimogelijkheden creëren, een billijke vergoeding gekoppeld aan inzet en het globale resultaat van de bank toekennen en dit alles binnen een aangename werkomgeving en een goed sociaal klimaat.

Voor de aandeelhouders betekent dit op een autonome manier blijven inzetten op duurzame groei en streven naar een marktconforme financiële vergoeding.


Beloningsbeleid

Het beloningsbeleid heeft tot doel tegen marktconforme voorwaarden gekwalificeerde en deskundige medewerkers, directieleden en bestuurders aan te trekken en te behouden teneinde de strategische en operationele doelstellingen te realiseren.

Europabank heeft een beloningsbeleid uitgewerkt overeenkomstig de wettelijke en prudentiële voorschriften zoals vastgelegd in de Wet op het Statuut van en het Toezicht op Kredietinstellingen van 25.04.2014, de circulaires van de NBB en de FSMA en diverse Europese richtlijnen. Meer in het bijzonder werd ervoor gezorgd dat het beloningsbeleid in overeenstemming is met de principes van een gezond risicobeheer en governance binnen de bank. Met haar beloningsbeleid wenst de bank te vermijden dat risicogedrag wordt aangemoedigd. Het beloningsbeleid beantwoordt aan de normen die werden vastgelegd op niveau van de Crelan Groep.

Het loonbeleid is strategisch verankerd en zal helpen om de doelstellingen van de bank te behalen. Het loonbeleid is gebaseerd op diverse functieklassen. De loonprogressie wordt gebaseerd op prestaties en groei in competenties.

De vergoeding van de medewerkers en directieleden bestaat uit een vast en een variabel gedeelte. Het beloningsbeleid voorziet in een evenwichtige verdeling tussen beide componenten. Het bedrag dat jaarlijks ter beschikking wordt gesteld voor de variabele verloning is in beperkte mate gekoppeld aan het resultaat van de bank. Dit uitgangspunt houdt in dat de bank zich gewapend heeft tegen het nemen van onverantwoorde risico’s waarbij de belangen van de klanten zouden kunnen geschaad worden. Er is een evaluatiesysteem in voege waarbij de directe leidinggevende een voorstel tot variabele verloning opmaakt op basis van prestaties en groei in competenties.

Het Flex Income Plan heeft de bedoeling het loonpakket voor alle medewerkers verder te differentiëren en te individualiseren naar de behoefte van de medewerker. Het principe bestaat erin dat voor elke medewerker een budget gecreëerd wordt op basis van bestaande voordelen. Elke medewerker kan met het toegekend budget een vrije keuze maken uit diverse à la carte voordelen.

De variabele vergoeding, die geplafonneerd is, wordt goedgekeurd door de Raad van Bestuur op advies van het Remuneratiecomité. Het Directiecomité is verantwoordelijk voor de bepaling van de vaste verloning en de toekenning van de variabele verloning aan de medewerkers.

De vaste en variabele verloning van de leden van het Directiecomité wordt goedgekeurd door de Raad van Bestuur op voorstel van het Remuneratiecomité en na advies van de voorzitter van het Directiecomité (CEO). De onafhankelijke bestuurders en de niet-uitvoerende bestuurders die binnen de groep gemandateerd zijn door CrelanCo, ontvangen een vaste maandelijkse vergoeding die niet gerelateerd is aan het resultaat van de bank. De overige leden van de Raad van Bestuur ontvangen geen vergoeding. De totale vergoeding die werd toegekend aan de leden van de Raad van Bestuur bedraagt 1,9 miljoen euro. Het Remuneratiecomité brengt jaarlijks aan het Remuneratiecomité van de Crelan Groep verslag uit over het remuneratiebeleid waarin zij duidt in welke mate gevolg werd gegeven aan de circulaires van de Nationale Bank van België. Tevens wordt een verslag voorgelegd inzake de vergoeding van de leden van het Directiecomité.


Governance beginselen

Europabank beschikt over een solide en passende regeling voor de bedrijfsorganisatie, waaronder toezichtmaatregelen, om een doeltreffend en voorzichtig beleid van de bank te garanderen. Dit in functie van de aard, schaal en complexiteit van de risico’s die inherent zijn aan het bedrijfsmodel en aan de werkzaamheden van de bank.

Deugdelijk bestuur is belangrijk, respect voor de privacy en een snelle en correcte klachtenbehandeling nemen hierin een voorname plaats.

Deze en andere governance beginselen zijn terug te vinden op de website onder de rubriek “juridische info”.


Raad van Bestuur

In 2022 hebben de Raad van Bestuur en de adviescomités van Europabank een aantal herschikkingen gekend.

De Raad van Bestuur heeft tijdens de vergadering van 19 april 2022 kennis genomen van het ontslag van de heer Rudi Vanlangendyck als bestuurder, ingevolge pensionering. De heer Rudi Vanlangendyck zetelde sinds 2015 in de Raad van Bestuur. De heer Paul Malfeyt werd benoemd tot bestuurder, in opvolging van de heer Vanlangendyck. In opvolging van de heer Jan Annaert, wiens mandaat als onafhankelijk bestuurder niet meer kon verlengd worden ingevolge reglementering, werd mevrouw Sophie Hoozée benoemd als onafhankelijk bestuurder. Daarnaast werden de mandaten van mevrouw Agnes Van den Berge (als onafhankelijk bestuurder) en van de heren Gérald Bogaert, Marc Claus, Xavier Gellynck, Luc Versele en Clair Ysebaert voor zes jaar verlengd. Ten slotte werd in december de samenwerking tussen de bank en de heer Cedric Ryckaert stopgezet. Hij zetelde sedert november 2020 in de Raad van Bestuur.

De Raad is heden samengesteld uit 11 leden waaronder 5 leden als vertegenwoordiger van de aandeelhouder Crelan NV, 4 leden van het Directiecomité en 2 onafhankelijke bestuurders.

De Raad van Bestuur heeft in 2022 acht keer vergaderd. Onder de bevoegdheid van de Raad van Bestuur functioneren twee adviescomités, namelijk het Auditcomité en het Remuneratiecomité.

Raad van Bestuur

De samenstelling van de Raad van Bestuur is als volgt:

(van links naar rechts op de foto)

  • Paul Malfeyt (voorzitter van het Directiecomité)
  • Xavier Gellynck
  • Gérald Bogaert (lid van het Directiecomité)
  • Joris Cnockaert (voorzitter van de Raad van Bestuur)
  • Agnes Van den Berge
  • Jean-Paul Grégoire
  • Clair Ysebaert
  • Luc Versele
  • Sophie Hoozée
  • Marc Claus (lid van het Directiecomité)

De Commissaris, EY Bedrijfsrevisoren bv, wordt vertegenwoordigd door Jean-François Hubin (einde mandaat 17/04/2023).


Europabank Hoofdzetel Gent

Auditcomité

Het Auditcomité, dat ook fungeert als Risicocomité, staat in de meest brede zin in voor de monitoring van de activiteiten die verband houden met het financieel verslaggevingsproces en controle op de jaarrekeningen, de interne controle en risicobeheer en de werking en activiteiten van de afdeling Interne Audit en Inspectie. Zij staat eveneens in voor de monitoring van het risicobeheer en de risicostrategie van de bank en staat de Raad van Bestuur bij in de uitoefening van het toezicht op deze materie. Daarnaast staat zij ook in voor de beoordeling en de monitoring van de onafhankelijkheid van de commissaris.

Het Auditcomité is samengesteld uit 3 bestuurders: Sophie Hoozée en Agnes Van den Berge, beiden onafhankelijk bestuurder, en Jean-Paul Grégoire. De voorzitter van het Auditcomité is Sophie Hoozée. De voorzitter van de Raad van Bestuur, de voorzitter van het Directiecomité (CEO) en de directeur Interne Audit en Inspectie wonen de vergadering op uitnodiging bij.

Het Auditcomité heeft in 2022 negen keer vergaderd.


Remuneratiecomité

Het Remuneratiecomité, dat ook fungeert als Benoemingscomité, heeft als taak de Raad van Bestuur bij te staan bij de vastlegging van het beloningsbeleid en het toezicht op de uitvoering ervan en bij het aanwijzen en aanbevelen van kandidaten voor de Raad van Bestuur en het Directiecomité. Het Remuneratiecomité beoordeelt jaarlijks de kennis, vaardigheden, ervaring, mate van betrokkenheid van de individuele bestuurders en van de Raad van Bestuur als geheel. Het Remuneratiecomité voert tevens rechtstreeks toezicht uit op de beloning van de verantwoordelijken voor de onafhankelijke controlefuncties en de Identified Staff.

Het Remuneratiecomité is samengesteld uit 4 bestuurders: Agnes Van den Berge en Sophie Hoozée, beiden onafhankelijk bestuurder, Joris Cnockaert en Luc Versele. De voorzitter van het Remuneratiecomité is Agnes Van den Berge. Bij gelijke stemmen is de stem van de voorzitter van het Remuneratiecomité doorslaggevend. De voorzitter van het Directiecomité (CEO) neemt deel op uitnodiging.

Het Remuneratiecomité heeft in 2022 zes keer vergaderd.

Samenstelling van het Directiecomité

Gérald Bogaert bestuurder-directeur
Marc Claus bestuurder-directeur
Paul Malfeyt voorzitter van het
Directiecomité (CEO)

Directiecomité

Op 19 april 2022 werd afscheid genomen van de voorzitter van het Directiecomité, de heer Rudi Vanlangendyck, die met pensioen ging. Hij is als Chief Executive Officer (CEO) opgevolgd door de heer Paul Malfeyt. De heer Malfeyt heeft bijna 18 jaar ervaring in diverse financiële instellingen, waarvan 2 jaar als bestuurder-directeur bij Crelan.

De samenwerking tussen de bank en de heer Cedric Ryckaert werd in december stopgezet. Hij was sedert november 2020 lid van het Directiecomité.

Directiecomité

Bovenstaand organigram is een tijdelijke situatie in afwachting van de invulling van het openstaand mandaat binnen het Directiecomité.

Risico's en risicobeheer


Algemeen

De bank beschikt over een interne controlestructuur die toelaat haar risico’s te identificeren en te beheersen.

Gezien de aard van de activiteiten van de bank hebben de belangrijkste risico’s betrekking op het kredietrisico, het renterisico en het liquiditeitsrisico. Daarnaast beschouwt de bank ook het strategisch en business risico, het operationeel risico en het concentratierisico als belangrijke risico’s. Cybercriminaliteit (bijvoorbeeld phishing) als onderdeel van het operationeel risico krijgt hierbij voorname aandacht in het informatiebeveiligingsraamwerk van de bank.

ESG (Ecologische, Sociale en Governancematige duurzaamheid) kreeg in 2022 bijzondere aandacht. De bank legde haar 5 strategische duurzaamheidsambities vast die centraal staan in het duurzaamheidsbeleid van de bank. De bank neemt ESG ter harte en zorgt ervoor dat deze ambities verder geïntegreerd worden in haar businessmodel mede op basis van de in kaart gebrachte ESG-risico’s en scenario’s.

De diverse risico’s worden opgevolgd in monitoringcomités, namelijk het Assets & Liabilities Committee (ALCO), het Krediet- & Contentieux Evaluatie Comité (KCEC) en het Riskcomité.

Specifieke risico’s die verband houden met bedrijfscontinuïteit en informatiebeveiliging worden opgevolgd in de desbetreffende stuur- en werkgroepen.

Het Auditcomité overkoepelt al deze controlestructuren en fungeert tevens als Risicocomité zoals bedoeld in de Bankenwet.

Het Remuneratiecomité evalueert de risico’s met betrekking tot het beloningsbeleid.

De effectieve leiding van de bank beoordeelt jaarlijks de aangepastheid van haar interne controle en rapporteert hierover aan het Auditcomité, de Raad van Bestuur, de Nationale Bank en de Commissaris. De beoordeling heeft betrekking op een breed spectrum aan domeinen. Uit deze beoordeling is gebleken dat de bank haar risico’s op een effectieve wijze identificeert en beheerst. Daarenboven getuigt de bank van een gezonde cultuur ten aanzien van risico’s en stelt zij steeds de belangen van de klant centraal.

De uitwerking van risicobeheersings-maatregelen gebeurt in overleg met Crelan. Zo worden bepaalde risico’s zoals het rente- en liquiditeitsrisico gemeten aan de hand van gemeenschappelijke meetinstrumenten en worden beleidsnota’s ook op Crelan-groepsniveau geëvalueerd. Risicomodellen worden in overleg met Crelan ontwikkeld.

Trimestrieel rapporteert de Risk Manager over de resultaten van de risicometingen en de evolutie van de risico-indicatoren in het Filialen Risk Comité van de Crelan Groep.

De Crelan Groep legt jaarlijks het limietenkader vast waarbinnen de bank dient te opereren.

Renterisico

Het renterisico betreft de huidige en toekomstige blootstelling van de winstgevendheid en het vermogen van de bank aan ongunstige rentebewegingen.

Het ALCO bewaakt het renterisico. Hierbij wordt de evolutie van de renterisicopositie opgevolgd, alsook de overeenstemming met wet- en regelgeving, de beleidslijnen en het vastgelegde limietenkader. De bank voldoet aan alle limieten opgelegd door de toezichthouder.

De bank meet haar renterisico zowel vanuit een inkomensperspectief als vanuit een vermogensperspectief.

Voor wat betreft de inkomstengevoeligheid simuleert de bank het effect op haar resultaat van een geleidelijke marktrentewijziging van 2%-pt op een tijdshorizon van 3 jaar. In 2022 bleek voornamelijk het scenario van een geleidelijke marktrentedaling – volgens interne assumpties – het meest nadelig voor de rentemarge van de bank en dit omwille van de floor op de depositorente.

Voor de vermogensgevoeligheid wordt het effect op de economische waarde van het banking book gemeten en dit in 6 rentescenario’s, zowel parallelle als niet-parallelle. Hierbij maakt de bank gebruik van zowel haar eigen veronderstellingen als van de veronderstellingen van de toezichthouder.

Het meest negatieve effect treedt op in het scenario waarbij de marktrente op korte termijn met 2%-pt stijgt én op lange termijn met 2%-pt stijgt gebruikmakend van de veronderstellingen van de toezichthouder. Dit negatief effect ligt echter ruim onder de toegestane maximum waarschuwings-drempel van 15% van het eigen vermogen.

Daarnaast meet de bank de inkomstengevoeligheid in een uitsterfscenario volgens een model dat op Crelan-groepsniveau gebruikt wordt en dat zowel parallelle als niet-parallelle rentescenario’s in aanmerking neemt.

Dit model beschouwt enerzijds de evolutie van de nettorenteopbrengsten voor de volgende 15 jaar en anderzijds de huidige waarde van alle toekomstige nettorenteopbrengsten.

Dit model toont in het scenario waarbij de marktrente op korte termijn met 2%-pt stijgt én op lange termijn met 2%-pt stijgt de meest negatieve impact op de netto renteopbrengsten.

Volgens datzelfde model wordt de huidige waarde van de toekomstige renteopbrengsten dan weer het meest negatief beïnvloed in het scenario waarbij de marktrente op korte termijn met 2,5%-pt stijgt. In alle beschouwde scenario’s voldoet de bank ruimschoots aan het geldende limietenkader.

De duration van het eigen vermogen bedroeg doorheen 2022 minder dan 2 jaar, per eindejaar bedraagt de duration 1,73 jaar. Een scenario waarbij de marktrente plots met 1%-pt stijgt, zou aldus de waarde van het eigen vermogen doen toenemen met 1,73%.

De duration liep op sinds september 2022 ingevolge gedaalde vervroegde terugbetalingen en het gestegen volume aan hoogrentende activa.

De bank beheert haar renterisicopositie op proactieve wijze teneinde steeds te voldoen aan zowel haar eigen limietenkader als aan dat van de toezichthouder.

De bank gebruikt geen derivaten voor de beheersing van het renterisico.


Liquiditeitsrisico

Het liquiditeitsrisico is het risico dat de bank niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen tegen een aanvaardbare kost.

Het ALCO bewaakt het liquiditeitsrisico. Het ALCO volgt de evolutie van de liquiditeitsrisicopositie op, alsook de overeenstemming met wet- en regelgeving, interne beleidslijnen en het geldende limietenkader.

De bank volgt haar liquiditeitsrisicopositie op aan de hand van metingen op zeer korte, korte, middellange en lange termijn.

Via stressscenario’s schat de bank de gevolgen van uitzonderlijke situaties in. De bank zorgt ervoor dat zij steeds beschikt over voldoende ruime kwaliteitsvolle liquiditeitsbuffers.

De bank volgt nauwgezet haar intraday-risicopositie op waarbij ze tevens beschikt over een kredietlijn bij de NBB. Het intradayrisico treedt onder meer op bij de verrekening van Visa/Mastercard-transacties en van STET- en SWIFT-kasstromen.

In het jaar 2022 bedroeg de Liquidity Coverage Ratio (LCR) nooit minder dan 405%. Het gemiddeld hoge niveau van de LCR duidt erop dat de bank over een meer dan voldoende hoge liquide buffer beschikt om uitstromen op te vangen. De LCR beantwoordt ruimschoots aan het intern limietenkader en de prudentiële minimumlimiet van 100%.

De Net Stable Funding Ratio (NSFR) bedraagt per einde 2022 168% en duidt op een gezonde fundingstructuur van de bank. Sinds halverwege 2022 zien we een licht dalende trend van de NSFR, dit is het gevolg van een sterke productie hoogrentende activa. De NSFR dient minimaal 100% te bedragen.

Aan de hand van een model van dynamische liquiditeit simuleert de bank haar liquiditeitspositie voor de komende 24 maanden op basis van het budget. Deze lag steeds ruim boven de opgelegde minimumlimiet.

Specifiek ten behoeve van de opvolging van de liquiditeitspositie op middellange termijn simuleert de bank een bankrun scenario waarbij de impact ervan op haar liquiditeitspositie wordt gemeten. De bank brengt dit effect in rekening bij haar jaarlijkse ICAAP/ILAAP-oefening (Internal Capital/Liquidity Adequacy Assessment Process).


Kredietrisico

Het kredietrisico of tegenpartijrisico is het risico van verlies door het in gebreke blijven van een debiteur of tegenpartij. De bank wordt blootgesteld aan het kredietrisico in het kader van haar kredietverlening aan consumenten en ondernemingen, alsook bij haar eigen beleggingsactiviteiten.

Na afloop van de coronapandemie zorgde de oorlog in Oekraïne voor een ongeziene energiecrisis waarbij de torenhoge energiefacturen de financiële draagkracht van zowel gezinnen als bedrijven zwaar onder druk zetten. De bank volgt deze ontwikkelingen en impact hiervan op de voet op en legt hiervoor – uit voorzichtigheid – provisies aan.

Naar aanleiding van de fusie Crelan-AXA Bank België werd de kredietportefeuille van Europabank als entiteit binnen de Crelan Groep onderworpen aan een doorgedreven en kritische doorlichting (Asset Quality Review) vanwege de ECB. Hierbij werd de kwaliteit van haar kredietportefeuille getest. Deze oefening vergde de inzet van aanzienlijke resources en het respecteren van zeer korte deadlines, en werd met succes afgerond.

Naast een permanente kwaliteitsbewaking op diverse niveaus binnen de bank, volgt het Krediet- en Contentieux Evaluatie Comité (KCEC) maandelijks het kredietrisico op.

De bank beoordeelt het kredietrisico verbonden aan de kredietverleningsactiviteit zowel in haar front- als backoffice, rekening houdend met vastgelegde kredietbeslissingsbevoegdheden. De bank maakt gebruik van een kredietbeslissingsmodel dat rekening houdt met de terugbetalingscapaciteit, de verstrekte waarborgen, de reputatie en de solvabiliteit van de kredietnemer.

Specifiek voor het segment van het hypothecair krediet monitort de bank de evolutie van de Loan-to-Value ratio zowel op het niveau van de nieuwe productie als op het niveau van de kredietportefeuille.

In haar ICAAP/ILAAP-oefening schat de bank aan de hand van stress scenario’s de impact in van extreme waardedalingen van in hypotheek genomen vastgoed. Er wordt hierbij rekening gehouden met waardedalingen van 15% tot 35% afhankelijk van het scenario en het type vastgoed (commercieel, residentieel).

Als onderdeel van de kwaliteitsbewaking van haar kredietportefeuille volgt de bank de evolutie op van de forborne kredietvorderingen. Dit zijn kredietvorderingen waarbij de bank aan een klant met betalingsmoeilijkheden bepaalde toegiften deed teneinde te vermijden dat deze zijn financiële verplichtingen niet langer zou kunnen honoreren en de bank kredietverlies zou leiden. De bank evalueert of voor forborne kredietvorderingen voldoende provisie voor kredietverlies wordt opgezet.

Het kredietverlies over 2022 verbonden aan de kredietverleningsactiviteit bedroeg 0,39% en ligt hoger dan in 2021 (0,28%) en is het gevolg van een extra management overlay van 2 miljoen euro. De totaal aangelegde management overlay bedraagt 9 miljoen euro waarvan 7 miljoen euro bestemd is voor het opvangen van de gevolgen van de energiecrisis en 2 miljoen euro voor de gevolgen van de coronacrisis.

Ook de eigen beleggingsportefeuille van de bank is onderhevig aan kredietrisico. Om dit risico te beperken heeft de bank in haar beleggingsbeleid maximumlimieten inzake tegenpartijen vastgelegd. Het op Crelan-groepsniveau vastgelegd limietenkader is hierbij minimaal van toepassing.

Voor de bepaling van de eigenvermogensvereiste voor kredietrisico hanteert de bank de standaardbenadering.


Concentratierisico

De bank definieert het concentratierisico als de posities die kunnen ontstaan binnen of over verschillende risicosoorten en die mogelijks leiden tot verliezen die een bedreiging kunnen vormen voor de bank.

De bank monitort risicoconcentraties binnen de kredietverlening en het beheer van de eigen beleggingsportefeuille en de liquiditeitsposities.

Het concentratierisico bij de kredietverlening uit zich bij de kredietomloop per klant en per economische sector. Voor beide risicoconcentraties heeft de bank maximumlimieten vastgelegd.

Ook binnen de eigen beleggingsportefeuille doet zich een concentratierisico voor. Dit heeft betrekking op termijnplaatsingen bij andere banken en de portefeuille overheidspapier.

Om het concentratierisico binnen de eigen beleggingsportefeuille op een aanvaardbaar niveau te houden, heeft de bank in haar beleggingsbeleid een limietenkader vastgelegd dat voldoet aan de beperkingen opgelegd op het niveau van de Crelan Groep. De bank zorgt tevens voor voldoende diversificatie binnen haar portefeuille overheidspapier.

In 2022 belegde de bank op termijn uitsluitend bij Crelan en hield zij overheidspapier aan van België, Oostenrijk, Frankrijk, Finland en Nederland.

De monitoringcomités ALCO en KCEC volgen het concentratierisico op.

Europabank Immo

Operationeel risico

De bank definieert operationeel risico als de kans op schade ten gevolge van tekortkomingen in werkwijzen, systemen, menselijke fouten of externe gebeurtenissen.

In het trimestrieel Riskcomité wordt gerapporteerd over het operationeel risico en het reputatierisico en worden voorgestelde controlemaatregelen beslist.

Specifieke risicodomeinen zoals bedrijfs-continuïteit en informatiebeveiliging worden aangestuurd vanuit stuur- en werkgroepen.

Centraal in het beheer van operationele risico’s binnen de bank staan een permanente identificatie en evaluatie van risico’s naar aanleiding van de invoering of wijziging van processen en/of nieuwe producten, een centraal incidentenbeheersysteem gekoppeld aan fraudepreventie, bedrijfs-continuïteitsplanning en disaster recovery tests en de nodige zorg voor sensibilisering van de medewerkers.

Voor de activiteiten die de bank uitbesteedt, zorgt zij ervoor dat de eraan verbonden risico’s, zoals onder meer informatiebeveiliging en bedrijfscontinuïteit, geïdentificeerd en afdoende ingedekt worden. Desbetreffende afspraken worden ofwel in een service level agreement ofwel contractueel vastgelegd.

Dat de bank haar operationele risico’s goed onder controle heeft, blijkt uit de jaar na jaar lage schadecijfers ingevolge operationele risico’s en het hoge cijfer aan vermeden schade.

De aanpak van cybercriminaliteit staat - net zoals de voorbije jaren – ook bij Europabank hoog op de agenda. In dat kader beschikt de bank onder meer over een stappenplan voor het geval de bank geconfronteerd wordt met cybercriminaliteit. Sinds 2022 biedt Europabank haar klanten tevens de mogelijkheid om 24/7 hun rekeningen en/of betaalkaarten onmiddellijk te laten blokkeren mochten zij het gevoel hebben slachtoffer te zijn van bijvoorbeeld phishingfraude.

Voor de bepaling van de eigenvermogensvereiste voor operationeel risico hanteert de bank de Basic Indicator Approach en houdt zij zodoende kapitaal aan ten belope van 13,8 miljoen euro of 15% van het gemiddeld geconsolideerd operationeel resultaat van de laatste 3 jaren.


Reputatierisico

De bank verstaat onder reputatierisico het risico dat door negatieve publiciteit het vertrouwen in de integriteit van de bank aangetast wordt. Het reputatierisico is een risico dat voortvloeit uit een ander risico. De bank beheerst het reputatierisico door ervoor te zorgen dat haar risico’s van de eerste orde voldoende beheerst worden en door het toepassen van haar integriteitsbeleid. De afdeling Compliance staat in voor de praktische uitwerking van het integriteitsbeleid. De Juridische afdeling evalueert en ziet toe op de effectieve implementatie van wet- en regelgeving.

Strategisch en business risico

De bank verstaat onder strategisch en business risico de huidige en toekomstige impact op het resultaat of op het eigen vermogen ten gevolge van verkeerde business beslissingen, verkeerde implementatie van beslissingen of gebrek aan respons ten aanzien van veranderingen in de markt en de sector. In haar ICAAP/ILAAP-oefening identificeert en beoordeelt de effectieve leiding van de bank aan de hand van een assessment het strategisch en business risico.

Bij deze beoordeling identificeert de bank mogelijke bedreigingen die de realisatie van de vooropgestelde strategische doelstellingen van de bank kunnen belemmeren. Waar nodig worden actiepunten vastgelegd.

In 2022 namen de directie en de hogere kaderleden van de bank deel aan een 2-daagse sessie, onder de deskundige begeleiding van de Vlerick Business School, waarbij de bank haar langetermijnstrategie onder de loupe nam. Uit deze strategische oefening is gebleken dat – weliswaar binnen de verwachtingen – Europabank uitblinkt in ‘operational excellence’ en zij van daaruit haar processen en dienst-verlening verder zal ontwikkelen teneinde haar klanten op de best mogelijke wijze te kunnen blijven bedienen.

ICAAP/ILAAP

(Internal Capital/Liquidity Adequacy Assessment Process)

De bank beschikt over doeltreffende procedures en strategieën aan de hand waarvan ze beoordeelt en erop toeziet dat de omvang, de samenstelling en de verdeling van haar eigen vermogen toereikend is om op permanente basis het hoofd te kunnen bieden aan haar huidige en toekomstige risico’s.

De bank heeft haar belangrijkste risico’s geïdentificeerd en beschikt over de nodige meet- en opvolginstrumenten om deze risico’s te beheersen.

Jaarlijks beoordeelt de bank de toereikendheid van haar eigen vermogen in het licht van haar risicoprofiel en organisatie.

Blijkens de resultaten van deze beoordeling kan de bank aantonen dat zij 95,8% van haar huidig beschikbaar eigen vermogen (berekend volgens het Common Reporting Framework, of kortweg COREP) nodig acht om verwachte en onverwachte verliezen op te vangen. Per einde 2022 heeft de bank een overschot aan eigen vermogen ten belope van 5,9 miljoen euro, rekening gehouden met de ingeschatte eigen vermogensbehoefte ten belope van 132,6 miljoen euro voor de zogenaamde pijler 1- en pijler 2-risico’s en met de prudentieel vereiste kapitaalconserveringsbuffer. Ook wanneer de bank de resultaten van bijkomende strenge stressscenario’s (stagflatie, recessie) in rekening brengt, houdt zij voldoende eigen vermogen over om hieraan het hoofd te bieden.

Compliance

Compliance is één van de drie onafhankelijke controleafdelingen die opgelegd worden door onder meer de Bankenwet van 25 april 2014. Naast deze en andere wetgeving wordt haar werking eveneens door circulaires en reglementen van de Nationale Bank en de FSMA gereguleerd. De Compliance afdeling wordt bijgestaan door Local Compliance Officers die werkzaam zijn binnen de eerstelijnsafdelingen van de bank: Kredieten, Kantorennet, Betwiste Zaken, Cards en Boekhouding & Diverse Operaties. Een nauwe samenwerking met de andere controleafdelingen (Interne Audit en Inspectie, Risk Management), met de Juridische afdeling en met de Data Protection Officer (DPO) is onontbeerlijk voor het goed functioneren van de afdeling. De verantwoordelijke van de Compliance afdeling is tevens de Anti-Money Laundering Compliance Officer (AMLCO), zoals beschreven in de witwaswet, en maakt eveneens deel uit van de Juridische Werkgroep.

De voornaamste werkdomeinen van Compliance zijn:

  • Adviseren inzake de implementatie van en het toezicht op de naleving van specifieke wetgeving, (consumentenkredieten, hypothecaire kredieten, MiFID, de witwaswet, fiscaal voorkomingsbeleid, handelen met voorkennis …), alsook alle circulaires en mededelingen die door de toezichthouders hieromtrent worden gepubliceerd;
  • Controle op en jaarlijkse update van het integriteitsbeleid, alsook de behandeling van de (al dan niet anonieme) meldingen van inbreuken hierop;
  • Adviseren inzake de ontwikkeling van nieuwe producten;
  • Nazicht en advies bij reclamecampagnes;
  • Adviseren inzake het remuneratiebeleid;
  • Melden van verdachte transacties aan de Cel Financiële Informatie (CFI);
  • Adviseren inzake de aanvragen van nieuwe producten door high risk klanten;
  • Jaarlijks opstellen van de Algemene Risicobeoordeling;
  • Vervullen van de verplichting tot permanente waakzaamheid via diverse zowel intern ontwikkelde als door de Crelan Groep aangekochte monitoringsystemen.

Naast al de bovenvermelde taken heeft Compliance ook verplichtingen qua opleiding en sensibilisering van de medewerkers over de witwas- en complianceproblematiek. Alle nieuwe medewerkers krijgen een compliance-opleiding en dienen een schriftelijke test af te leggen. In 2022 werd ook voorzien in een periodieke test voor alle kantoormedewerkers. Ten slotte werden er diverse kantoorbezoeken afgelegd waarbij individuele gesprekken werden gehouden met de medewerkers van het kantorennet.

Permanente bijscholing is een absolute noodzaak voor compliancemedewerkers en tevens een wettelijke verplichting. Er werd dan ook door de medewerkers van Compliance deelgenomen aan diverse opleidingen.

In 2022 werden maandelijks vergaderingen belegd met de groepscompliance officer van de Crelan Groep.

De Compliance Afdeling rapporteert trimestrieel aan het Riskcomité en jaarlijks aan het Auditcomité en de Raad van Bestuur. Er wordt ook gerapporteerd aan de toezichthouders via jaarlijkse vragenlijsten en het overmaken van de jaarverslagen.

Personeel verhaal Connect

Beeld:
Employer Branding 2023

De jaarresultaten

Resultaat in IFRS

In IFRS werd dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 31,5 miljoen euro. Vorig jaar werd een nettowinst behaald van 28,3 miljoen euro, er is dus een toename van 3,2 miljoen euro (+11,5%).

Het meest kenmerkend voor het jaar 2022 ten opzichte van vorig jaar zijn:

  • een hoger interestinkomen (+ 6,3 miljoen euro) voornamelijk als gevolg van de toename van de kredietportefeuille;
  • minder rentekosten (- 1,1 miljoen euro) ondanks de groei van de deposito’s en dus toe te schrijven aan de lagere gemiddelde depositokost;
  • een hoger cards-inkomen (+ 5,4 miljoen euro) dankzij een hogere omzet via debet- en kredietkaarten;
  • hogere personeelskosten (+ 2,5 miljoen euro) overwegend als gevolg van de toegenomen inflatie en de daarmee samenhangende indexatie van de lonen;
  • meer overige administratieve kosten (+ 2,6 miljoen euro) te verklaren door de verdere toename van de activiteiten van de bank en prijsstijgingen door de inflatie;
  • hogere waardeverminderingen (+ 1,9 miljoen euro), onder meer door een verhoging van de management overlay met 2,0 miljoen euro.
2021 2022
Resultaat Europabank in IFRS 28.290.324 31.537.040

Resultaat in BE GAAP

Ook het jaarresultaat in BE GAAP is toegenomen in vergelijking met 2021: er werd een nettowinst behaald van 31,9 miljoen euro ten opzichte van 28,4 miljoen vorig jaar. De toename bedraagt dus 3,5 miljoen euro (+12,4%).

De evoluties ten opzichte van vorig jaar zijn vergelijkbaar met deze in IFRS.

2021 2022
Resultaat Europabank in BE GAAP 28.400.057 31.917.741

Winstverdeling Europabank

Hieronder wordt de winstverdeling van dit BE GAAP-resultaat meegedeeld. Het toegekende dividend bedraagt 91,98 euro per aandeel tegenover 81,85 euro vorig jaar.

Opmerking:
Begin 2022 werd via de winstverdeling over boekjaar 2021 initieel geen dividend uitgekeerd gezien de nieuwe groepsstructuur door de overname van AXA Bank België door Crelan. Het resultaat van het boekjaar 2021 werd dus toegevoegd aan de beschikbare reserves van Europabank.

In december 2022 werd alsnog een tussentijds dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders door een onttrekking aan de beschikbare reserves. In het overzicht hieronder worden voor het jaar 2021 de bedragen getoond rekening houdend mét dividenduitkering.

2021 2022
Resultaat van het boekjaar 28.400.057 31.917.741
Overgedragen winst vorig boekjaar 209.364 209.421
Te bestemmen winst 28.609.421 32.127.162
Dividend per aandeel 81,85 91,98
Aantal aandelen 312.295 312.295
Totaal dividend 25.561.346 28.724.894
Naar beschikbare reserve 2.838.654 3.161.346
Naar over te dragen winst 209.421 240.922

Eigen vermogen in IFRS

Het eigen vermogen in IFRS is in 2022 met 6,0 miljoen euro toegenomen. De stijging wordt verklaard door:

  • de hogere winst van het boekjaar zelf met 3,2 miljoen euro;
  • de aangroei van de beschikbare reserves (uit de winstverdeling van vorig boekjaar) met 2,8 miljoen euro.

De samenstelling van het eigen vermogen onder IFRS is als volgt:

IFRS (vóór winstverdeling) 2021 2022
Kapitaal 25.250.000 25.250.000
Uitgiftepremies 254.507 254.507
Wettelijke reserve 2.525.000 2.525.000
Niet beschikbare reserves 28.116 28.116
Vrijgestelde reserves 2.721.423 2.721.423
Beschikbare reserves 77.300.000 80.138.654
Overige reserves: herwaardering -126.925 -82.059
Ingehouden winsten 27.645.773 27.536.096
Winst van het boekjaar 28.290.324 31.537.040
Totaal eigen middelen 163.888.218 169.908.777
Aangroei eigen middelen +8.885.428 +6.020.559

Solvabiliteitsratio

De bank kende afgelopen jaar een forse groei van het kredietvolume en in het verlengde daarvan ook een toename van het gewogen risicovolume (+79,0 miljoen euro). Het eigen vermogen dat in rekening wordt gebracht voor de berekening van de solvabiliteitsratio (dit is exclusief het resultaat van het boekjaar) nam beperkt toe van 135,7 miljoen euro naar 138,5 miljoen euro, een toename met 2,8 miljoen euro. De solvabiliteitsratio onder IFRS daalde naar 15,13%. De ratio bedroeg 16,38% per 31 december 2021. De buffer aan eigen vermogen is nog steeds voldoende hoog maar om de kredietverlening van de bank verder te laten groeien, zal bijkomend kapitaal nodig zijn.

Dankwoord

De Raad van Bestuur beseft ten volle dat deze resultaten maar mogelijk zijn dankzij de gedrevenheid en inzet van de medewerkers op alle niveaus van de bank en wenst hen hiervoor uitdrukkelijk te bedanken. Daarnaast uit de Raad van Bestuur zijn erkentelijkheid tegenover de klanten, zowel nieuwe als bestaande. De duurzame groei van de bank is het beste bewijs dat de klanten onze manier van werken en ons bankmodel weten te waarderen.

Balans

IFRS per 31 december

Activa

2021 (in euro) 2022 (in euro)
Geldmiddelen en tegoeden en zichtrekeningen bij centrale banken 253.136.623 84.543.116
Financiële activa aangehouden voor handelsdoeleinden 0 0
Financiële activa gewaardeerd tegen reële waarde met verwerking van waardeveranderingen in de winst- en verliesrekening 0 0
Financiële activa gewaardeerd tegen reële waarde via de niet-gerealiseerde resultaten 153.874 153.852
Financiële activa gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs 1.516.810.285 1.745.187.270
Derivaten gebruikt ter afdekking 0 0
Materiële vaste activa 16.727.780 21.572.600
Andere immateriële activa 371.064 286.324
Belastingvorderingen 0 3.506
- Actuele belastingen 0 3.506
- Uitgestelde belastingen 0 0
Overige activa 4.308.254 4.311.826
TOTAAL ACTIVA 1.791.507.880 1.856.058.494

Verplichtingen

2021 (in euro) 2022 (in euro)
Financiële verplichtingen aangehouden voor handelsdoeleinden 0 0
Financiële verplichtingen gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs 1.614.491.319 1.672.005.843
- Deposito’s van kredietinstellingen 25.056.470 25.056.470
- Deposito’s van andere instellingen dan kredietinstellingen 1.571.152.966 1.624.564.890
- In schuldbewijzen belichaamde schulden met inbegrip van obligaties 2.229.671 1.543.629
- Andere financiële verplichtingen 16.052.212 20.840.854
Derivaten gebruikt ter afdekking 0 0
Voorzieningen 1.267.457 1.553.698
Belastingverplichtingen 2.572.754 1.727.165
- Actuele belastingen 654.042 0
- Uitgestelde belastingen 1.918.712 1.727.165
Andere verplichtingen 9.288.132 10.863.011
TOTAAL VERPLICHTINGEN 1.627.619.662 1.686.149.717

Eigen vermogen

2021 (in euro) 2022 (in euro)
Geplaatst kapitaal 25.250.000 25.250.000
Agio 254.507 254.507
Ander eigen vermogen 0 0
Reserves uit herwaardering en waarderingsverschillen -126.925 -82.060
- Reserves uit de herwaardering van de reële waarde van de voor verkoop beschikbare financiële activa 0 0
- Herwaarderingsreserve uit actuariële winsten/verliezen bij pensioenplannen -126.925 -82.060
Reserves (met inbegrip van ingehouden winsten) 110.220.312 112.949.290
Nettowinst of -verlies 28.290.324 31.537.040
Minderheidsbelang 0 0
TOTAAL EIGEN VERMOGEN EN MINDERHEIDSBELANG 163.888.218 169.908.777
TOTAAL VERPLICHTINGEN, MINDERHEIDSBELANG EN EIGEN VERMOGEN 1.791.507.880 1.856.058.494

Winst- en verliesrekening

IFRS per 31 december

2021 (in euro) 2022 (in euro)
Rentebaten 82.143.428 88.497.434
- Financiële activa gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs 82.143.428 88.497.434
- Rentebaten uit verplichtingen 0 0
Rentelasten -7.799.217 -6.660.422
- Financiële verplichtingen gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs -7.033.314 -6.225.156
- Rentelasten op activa -765.903 -435.266
Dividenden 209.629 133
Netto baten uit provisies en vergoedingen 10.847.302 15.215.670
Gerealiseerde winsten en verliezen op financiële activa en verplichtingen die niet tegen reële waarde worden gewaardeerd in de winst- en verliesrekening 0 0
Herwaarderingen van valutakoersverschillen 13.528 4.200
Winsten en verliezen op het niet langer opnemen van niet financiële activa, netto -8.180 -2.744
Andere exploitatiebaten en -lasten 4.795.335 4.497.268
Administratiekosten -45.320.698 -50.493.701
- Personeelsuitgaven -28.144.163 -30.684.744
- Algemene en administratieve uitgaven -17.176.535 -19.808.957
Afschrijvingen -3.385.416 -3.412.030
- Materiële vaste activa -3.243.835 -3.314.798
- Vastgoedbeleggingen 0 0
- Immateriële activa -141.581 -97.232
Voorzieningen -80.662 77.823
Bijzondere waardeverminderingsverliezenwaardeverminderings-
verliezen op financiële activa die niet tegen reële waarde worden gewaardeerd in de winst- en verliesrekening
-3.413.616 -5.196.561
- Tegen reële waarde gewaardeerde financiële activa met verwerking van waardeveranderingen in de overige onderdelen van het totaalresultaat 0 0
- Leningen en vorderingen gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs -3.413.616 -5.196.561
Bijzondere waardeverminderingsverliezenwaardeverminderings-
verliezen op materiële vaste activa
0 0
WINST OF (-) VERLIES VÓÓR BELASTINGEN UIT DOORLOPENDE ACTIVITEITEN 38.001.433 42.527.070
Belastinglasten verbonden met de winst of het verlies uit voortgezette bedrijfsactiviteiten -9.711.109 -10.990.030
WINST OF (-) VERLIES OVER HET JAAR 28.290.324 31.537.040
- Aan minderheidsbelangen toe te rekenen 0 0
- Aan de eigenaars van de moedermaatschappij toe te rekenen 28.290.324 31.537.040
Personeel verhaal Connect

Beeld:
Employer Branding 2023

47 Kantoren